Три експертизи - химическа, биологична и съдебно-медицинска ще установяват какво е довело до взрива във Варна и кои са жертвите на трагедията в кв. "Владиславово".

Ще бъде направена и ДНК експертиза, днес ще бъдат предоставени пробите в Съдебна медицина обясни Красимир Конов, окръжен прокурор на Варна.

Още по темата

"Назначена е химическа експертиза, която има предмет да изследва всички иззети находки при първоначалния оглед. Експертизата е назначена на специалисти от отряда за борба с тероризма в София и очакваме заключения в най-скоро време", обяви  Красимир Конов.

Самоличността на двете жертви все още не е установена. Окръжният прокурор посочи, че двата трупа са намерени в съседни апартаменти.

Той не отрече, но и не потвърди информацията, че единият от двата трупа е на заподозрения за взрива Веселин Димитров. Полицията обяви за общодържавно издирване мъжа, живял във взривения апартамент.

Предполага се, че Веселин Панов Димитров е взривил жилището заради проблеми с жената, с която е живеел на семейни начала. Издирваният мъж е на 66 години, бил е военен, след това е работил в полицията, откъдето е бил дисциплинарно уволнен за корупция.

"Няма данни за неговото психическо състояние, което да буди притеснение. Разпитани са негови близки и роднини, днес продължаваме с установяване на други хора от неговия кръг и продължаваме с разпитите. От 6 януари има заповед за незабавна защита, по силата на която на Веселин Димитров е заповядано е заповядано да напусне жилището, което е обитавал и да не приближава жената на по-малко от 200 метра", заяви пред Bulgaria ON AIR Красимир Конов.

Окръжният прокурор заяви, че са разпитани близки и роднини на Веселин Димитров. Засега прокуратурата няма данни, че психологическото състояние на мъжът е било нестабилно.

"Съседи са чули шум, който са определили като местене на мебели. Не сме наясно кое е първичното - дали взривът и е последвал пожар или първоначално е имало пожар, в резултат на което е последвал вривът. Всичко е станало към 4 часа сутринта, хората спят по това време", каза още окръжният прокурор на Варна.

И подчерта, че се работи по всички хипотези - както от нелеп инцидент, така и до умишлени действия. Все още обаче е трудно да се каже къде точно е огнището на горене, днес ще се продължи с допълнителните огледи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase