Снимка: Pixabay

Откриха 4 нови огнища на африканска чума в страната. Започва унищожаването на 40 000 прасета, съобщи bTV. Вчера се потвърди наличието на зараза в един от най- големите свинекомплекси, който се намира във варненското село Брестак.

Има заразени стопанства в Шумен, Габрово и Сливен. Около огнищата са зададени 3- километрови санитарни зони.

Собственикът на свинефермите в Брестак и шуменското село Никола Козлево е един и същ. Там също преди дни бяха регистрирани животни заболели от африканска чума.

Агенцията по храните излезе с информация, че част от прасетата в Никола Козлево са пристигнали от свинекомплекса край Варна.

Още по темата

Стоян Пасев, областен управител, обясни, че за момента всички прасета стриктно се изтребват около големите свинекомплекси именно, за да не влезе зараза в тях. Въпреки мерките, заразата е влязла в комплексите. Предполага се, че се е разпространила от транспорт или някой служител.

За момента от ръководството на свинекомплекса не са излезнали с коментар по случаите и затова все още не е ясно какви ще са загубите. В свинекмплекса в Никола Козлево загубите са за 10 млн. лева, а в Брестак прасетата са два пъти повече.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase