Снимка: БТА

Въпреки повишените стойности на фини прахови частици през вчерашния ден и прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология за жълт код за мъгла през днешния, "зелен билет" така и няма да се издава от Столичната община.

От там съобщават, че продължават да следят актуалната обстановка и имат готовност при регистрирани над 200 мгк/куб.м среднодневни превишения да въведат "зелен билет".

Още по темата

Предупреждението за гъста мъгла вчера беше в пет области. За днес жълт код е обявен за тринайсет области.  Това са София-град, София-област, Благоевград, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора.

Мерките, които Столична община предлага е въвеждането на безплатни буферни паркинги за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт.

От пресцентъра на Общината призовават гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво - да преминат на алтернативно отопление.

На сайта https://air.sofia.bg всички граждани могат да следят в реално време измерваните стойностите на ФПЧ, прогнозите за следващите дни, както и допълнителните мерките, които Столична община въвежда, в дните с по-високи нива на замърсяване.

От началото на декември работи и специално мобилно приложение, което известява за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ. SofiAir може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase