Снимка: Bulgaria ON AIR

През изминалите дни гражданите продължиха да се доверяват на платформата HelpBook.info, за да сигнализират за различни нередности до отговорните общински и държавни институции. При нас постъпи сигнал за некоректно поведение от работодател към служител.

Още преди две години авторът на сигнала изпратил жалба до Дирекция "Инспекция на труда" в София с молба за помощ поради невъзможността на нашия потребител сам да се справи със ситуацията. На работника му открили сериозно заболяване, което довело до лечение в ревматологична и инфекциозна клиника почти всеки месец.

По същото време му предстояло пенсиониране и за целта се свързал с един от работодателите си, за да му оформи и предаде трудовата книжка. За съжаление, това не се случило - отсрещната страна му изпратила отговор с много странни обяснения. Нужното удостоверение за трудов стаж не било дадено, а не му била върната и трудовата книжка.

В резултат на всичко това на работника се наложило да се примири и да се пенсионира без този трудов стаж, на по-ниска пенсия. Нашият потребител умолява контролните органи да погледнат сериозно на случая и да предприемат спешни мерки за изясняване на казуса. По думите на автора самият той живее с минимални средства, които не му позволяват да предприеме действия за съдебна защита, а влошеното му здраве пречи да обикаля и да търси контакт със собственика.

Преминаваме към сигнал от столичния квартал "Малинова долина". Оплакването е за незаконно изградени опасни навеси на тераси, в резултат на което неведнъж са били причинявани щети от падащ сняг на автомобили, климатици и сателитни чинии. Въпреки нееднократните предупреждения от фирмата - частен домоуправител, няма реакция повече от петнадесет години. Нашият потребител се опасява, че при предстоящите валежи и снеготопене не е изключено да пострадат и хора.

Получихме сигнал с молба за облагородяване на междублоковото пространство във варненски квартал. Ето и апела на нашия потребител: "Междублоковото пространство е изоставено в това състояние от момента на построяване на блока и е силно изровено. В този район недостигът на паркоместа, принуждава хората да използват мястото за паркиране.

Теренът е силно пресечен, неравен и с трапове, които стават все по-дълбоки от паркиращите коли и стичащите се при всеки дъжд води. Често възникват проблеми – и заради дупките много често има паркирани коли, заемащи повече паркоместа, а се случват също и неволни, дребни щети по съседните коли.“, пише той. Останалите подробности по случая може да прочетете в Helpbook.info.

Това са само малка част от постъпилите сигнали при нас. Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook! Платформата ще ви даде възможност не само да дадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase