Снимка: БТА

Велико Търново е изключително добър пример за развита и позната туристическа дестинация, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която посети старата столица по повод честванията на 111 години от обявяването на Независимостта на България.

По думите й качеството на услугите, които се предлагат в града, е на много високо ниво.

Ангелкова подчерта, че културно-историческият туризъм е във фокуса на работата на Министерството на туризма. Тя добави, че в националната стратегия за туризма в страната до 2030 година специално внимание е отделено на културно-историческия туризъм с конкретен план за действие и специално финансиране. Стратегията е в процес на обществено обсъждане, което ще приключи до края на септември, уточни тя.

От януари до юли чуждестранните туристи, посетили страната ни, са над пет милиона и сто хиляди, като от тях 25 процента са декларирали, че са посетили България заради културно-историческото й наследство или в комбиниран вариант с морски туризъм. За сравнение през миналата година туристите, посетили България с цел културно-исторически туризъм, са 20 процента от общия брой на чуждестранните туристи, които са били над 9 милиона, посочи тя.

Около 15 процента е ръстът на българските туристи, които са избрали да посетят различни краища на страната и са нощували в базите за настаняване, като интересът е бил към културно-историческите забележителности и малко познатите места в България.

В края на летния сезон Николина Ангелкова посочи, че нарушенията, установени през отминалия летен сезон в цялата страна, са по-малко в сравнение с минали години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase