Първата жертва Джон Коуан. Снимка: Mirror

Проверяват хотела, в който бяха настанени двамата британци, починали от легионерска болест. Министерството на туризма ще инспектира хотела, заедно с Агенцията по храните, Здравната инспекция и Комисията за защита на потребтеля, съобщава Нова тв.

Според чужди медийни публикации двамата британци са се заразили именно в България. Едната жертва е на 43 години - Джон Коуан от Хамилтън, Ланаркшир, а другият починал от същата инфекция след почивка в България е 75-годишният Брайън Тейлър.

Нашите здравни власти обаче обясниха, че подобни бактерии могат да се открият на всяко място със застояла вода - включително неизползвани няколко дни чешми и душове.

Още по темата

Легионелозата обикновено се проявява като тежка пневмония. За последната година в Европа са заболели над 11 000 души, а случаите у нас са били по-малко от 10.

"Заболяването протича под две форми. Първата форма е грипоподобна, трудно може да се отличи. Тя отминава за 7 дни - една обща симптоматика, приемаме, че е летен вирус. Втората форма вече е свързана с тежка пневмония", обясни преди дни д-р Анелия  Ангелова пред  Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase