Снимка: БулФото

Точно една година след тежката катастрофа край Своге, която отне живота на 20 души, пътят в този участък продължава да бъде опасен. Това мнение изрази пред БНР експертът Диана Русинова от неправителствената организация "Инситут за пътна безопасност".

Още по темата

На 25 август миналата година автобус излезе от пътното платно и се преобърна, а 20 от пътниците в него загинаха. Тогава се стигна до извода, че основната причина за трагедията са несъвършенства по пътното платно, качеството на асфалта и липсата на мантинели. Случаят коства оставките на 3-ма министри и множество експерти.

"Пътят край Своге продължава да бъде опасен и продължава да бъде пълен с дефицити, свързани с пътната безопасност", категорична е днес Русинова.

Тя добави, че проблемът с отводняването на пътя е останал, мантинелата е преместена, но сега пешеходците трябва да се движат по пътното платно.

Експертът обясни, че пътните условия могат да бъдат променени, така че водачът дори и да допусне грешка, животът му да бъде съхранен, но не може да бъде променено съзнанието на всички шофьори.

Русинова припомни, че две седмици след инцидента край Своге Институтът за пътна безопасност е излязъл с подробен доклад, чиито изводи след това са били потвърдени от прокуратурата с  повдигнатите от нея обвинения.

"Абсолютен прецедент в България е, че се повдигнаха обвинения на фирмата и на стопанина на пътя", изтъкна тя.

Института за пътна безопасност прави 24-часов мониторинг на пътя и получават множество сигнали за нарушения и проблеми, които те подават в институциите, отговарящи за състоянието на пътищата и отговарящи за безопасността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase