Снимка: БТА

Новият арест в Сливен е с условия според евроизискванията. Той беше открит от зам.-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов.

Сградата се намира на територията на затвора в града, била е построена през 1987 година и е била котелно помещение. Арестните помещения са общо 20, като сред тях има такива за жени и непълнолетни. Капацитетът им е до 40 задържани лица.

Началникът на сливенския женски затвор старши комисар Йордан Данев обясни, че са спазени стандартите за минимална жилищна площ от 4 кв. м на задържано лице, има вентилация и отопление, внедрени са били последните иновации в охранителните системи. В сградата са вложени 1.1 млн. лв.

Подобряването на местата за лишаване от свобода не завършва, посочи зам.-министър Проданов. Министерството работи по амбициозна програма, свързана с реконструкция и модернизация на други места, сред които арести, както и нов обучителен център за служители на министерството в дупнишкото село Самораново, предаде БТА.

Проф. Проданов определи като разумна идеята за законодателна промяна за отпадането на възможността за  съкратеното съдебно следствие и последващото от това намаляване на присъдата с 1/3. Коментарът му бе в отговор на журналистически въпрос, свързан с убийството на 7-годишното дете в с. Сотиря.

"Имам увереност, че тази идея ще бъде приета", каза той, като допълни, че не трябва общественото внимание да се фокусира само към съдебната фаза. Дошъл е моментът за вземане на по-решителни мерки, бе категоричен Проданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase