Снимка: Reuters

Започна така наречената “канабисова жътва” в района на Петрич. С помощта на хеликоптер само за денонощие при съвместна акция служители на Гранична полиция и ОД на МВР Благоевград са открили и унищожили около 200 декара насаждения от наркотичното растение.

Канабисът се отглежда основно във високите части на планините – Беласица, Малешевска и Огражден.

Хората от село Първомай разказаха, че нелегалните плантации с канабис винаги се правят на труднодостъпни места - там, където полицаи не минават. Стига се само с високопроходим джип или се ходи часове пеша.

Според полицията обаче голяма част от нелегалните наркоплантации са картографирани и известни още преди да стартира акция “жътва”, защото дори най-затънтените терени в планините се оглеждат с хеликоптер.

Имаме открити около 60 такива ниви с канабисови насаждения, които са унищожени. Имаме образувани 83 досъдебни производства и към 25 лица има повдигнати обвинения“, обясни главен комисар Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция "Гранична полиция".

От началото на сезона, в който канабисът започва да зрее, до момента са иззети и унищожени над 6 тона канабис.

„По-малко е това количество в сравнение с миналата година, поради факта, че стартирахме по-рано операцията. И тия насаждения в началото не бяха толкова големи“, допълни Кичиков пред БНТ.

Тези, които отглеждат плантации с наркотичното вещество в землището на Беласица са заложили на произвдството на холандски канабис. Семената са внос и са от най-високо качество. Районът на Огражден планина пък е изцяло засят с канабис от Албания.

Специализираната операция срещу наркопроизводството и разпространението на дрога ще продължи докато не бъдат открити и унищожени всички насаждения с канабис в региона на Сандански и Петрич, увериха от Гранична полиция.

Усилено се работи и по предотвратяването на вноса на суха наркотична маса. От началото на годината заловеният сух канабис е над 550 кг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase