Снимка: pexels.com

България отчита сериозен спад в различни сектори, които според експерти не са се наблюдавали от шест години. Моментно колебание или неизбежна реалност?

Още по темата

"Проблемът е, че производството спада с 5,6% на годишна база. Това е най-големият спад от 2013 година насам. България се влияе от факторите, които движат световната икономика - търговската война между САЩ и Китай, пониженото потребление на Китай, което се отразява пък много върху икономиката на Германия, която е основен търговски партньор на страната ни", отбеляза  пред Bulgaria ON AIR икономистът Юлиан Войнов.

Икономистът Георги Вулджев пък допълни, че каквото и да направи държавата, в краткосрочен план би било изключително трудно да се повлияе на всички тези процеси.

"Това е една глобална тенденция. В краткосрочен план е трудно да се влияе на тези процеси. Върви се към рецесия, особено в Европа, тъй като в редица ключови страни се наблюдава забавяне на индустриалното производство и все по-слаб износ", каза той.

Според Войнов към рецесия на световната икономика принос има не само влошените отношения между САЩ и Китай, но и сериозно влияние оказва и икономиката на Великобритания, която отбелязва отрицателен ръст на брутния си вътрешен продукт.

Специалистите отбелязаха още, че намаляват чуждестранните инвеститори, които напускат страната и отиват в съседни държави.

Специалистите коментираха и новата методика, по която ще се определя кой е беден и кой не е. Промените са по предложение на социалния министър Бисер Петков.

Методиката, по която в момента се определя линията на бедност, е въведена преди повече от 10 години - през 2006 и оттогава е актуализаирана само веднъж - през 2007 година. Според НСИ линията на бедност за миналата година е 321 лв, но според Евростат тя е била 351 лв.

"Тези промени биха били подобрение в прецизността на изчисленията и ще се оравни с европейския стандарт", отбеляза Вулуджев.

"Зависи как се правят изчисленията. Досега сме свидетели, че синдикатите имат своя методологика, според която българите са много бедни, но публиката няма достъп до тази методология.", допълни и Войнов.

Според националната статистика под прага на бедността в България живеят над милион и половина души или 22 на сто от населението на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase