Снимка: архив, БулФото

Във видинския квартал "Нов път" вече евтаназират прасета, след като там беше установено огнище на болестта африканска чума.

Още по темата
Всички животни, отглеждани в така наречения "заден двор" в 3-километровата зона, ще бъдат евтаназирани по хуманен начин. В дворовете и около тях, където се отглеждат животни, ще се извърши дезинфекция, предаде БТА.

Изградени са контролно-пропускателни пунктове около квартала, а част от жителите, които не са регистрирани на адреси в него, не могат да си стигнат до домовете, съобщиха живеещите там. В тази зона попада и индустриална свинеферма с 3900 прасета, но досега взетите от там проби са отрицателни.

Междувременно ДФ "Земеделие" съобщи, че преустановява физическите проверки на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна. Забраната е част от кризисните мерки, предприети от държавата, за превенция и преодоляване на разпространението на болестта.

При планиране на проверките на място ДФЗ ежедневно ще проследява информацията за актуалната епизоотична ситуация на официалния сайт на Българска агенция по безопасност на храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase