Снимка: Bulgaria ON AIR

Засилени извънредни проверки на заведенията и обекти за търговия с храни по морето започват инспекторите на Агенцията по безопасност на храните, съобщава Bulgaria ON AIR.

Силите им ще са насочени освен към заведенията, и към фирми за кетъринг и хотели, предлагащи услугата "all inclusive" във Варна, Бургас и Добрич.

Проверките ще продължат през цялото лято. Следи се за качеството на храната и дали персонала има здравни книжки. Освен това инспекторите проверяват и дали са вписани в дневника, който задължително трябва да водят.

Първото нещо по отношение на храната е тя да бъде доставена от регламентиран доставчик, да бъде в срок на годност, да бъде правилно съхранена и след като бъде сготвена в рамките на не повече от 3-4 часа тя да бъде предложена и консумирана.

Особено с рибата е, че трябва да е или замразена, или охладена, да няма миризма. От един от най-оборотните ресторанти в Бургас казаха, че до сега не са имали оплаквания от клиенти. Те уверяват, че съхраняват продуктите в специални хладилници, а доставките се правят всяка сутрин.

Според инспекторите, заради честите проверки собствениците на ресторанти са започнали да спазват правилата по-строго.

Инспекторите към Българска агенция по безопасност на храните ще извършват проверки и по сигнали на туристи, които ще могат да се подават онлайн или на открития горещ телефон на Агенцията.

Едно от най-сериозните нарушения, които са констатирали инспекторите от Агенцията по храните е продажбата на риба на открити места.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase