Снимка: БТА

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев откри новата АГ клиника в Университетската болница в Стара Загора. До края на месеца тук ще могат да бъдат настанени 40 родилки, а в секцията по неонатология - 28 бебета.

От Общината пък замислят досегашната сграда на родилното отделение в града да бъде използвана в бъдеще за настаняване на доболничната помощ.

По време на откриването министър Ананиев пожела на кмета на Стара Загора Живко Тодоров да открива нови детски ясли и градини през следващите години заради висока раждаемост в града.

Общо 350 хиляди лева от капиталови разходи са инвестирани в новата клиника.

"Поздравявам ръководството на Университетската болница, защото показа много добър мениджмънт", заяви Кирил Ананиев. Той припомни, че когато е станал здравен министър е получил писмо от колектива на болницата, в което са съобщавали за тежки финансови проблеми и дългове от 2 млн.лева. За 2018 г. болницата излиза на печалба от 705 хил. лв., като лечебното заведение успява да увеличи собствените си приходи с 13 % и да намали общите си задължения с над 10 %, а просрочените задължения – с над 11%.

Средната заплата на лекар сега е 1530 лева, а на медицинска сестра- 1030 лева, посочи здравният министър. По думите му с увеличението на клиничните пътеки трудовите възнаграждения на медиците ще нараснат.

Университетската болница е едно от четирите водещи лечебни заведения в Югоизточния регион на страната, като само за миналата година през нея са преминали 26 000 пациенти от региона, а отделно от това медицинска помощ са получили и граждани на други административни области. Общият брой на обслужените жени, в това число и на родилките в акушеро-гинекологичната структура на болницата, е 2700, а броят на новородените деца е 1200.

На откриването на новата АГ клиника присъстваха зам.-председателят на парламента Емил Христов и деканът на Медицинския факултет проф.д-р Мая Гълъбова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase