Снимка: Reuters, архив

Предупредителни кодове са обявени в няколко области в страната заради очаквани валежи от дъжд и сняг, сочи справка на сайта на НИМХ.

Оранжев код за опасно време е обявен за областите Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали. В тези райони ще има валежи от дъжд, над около 800-1000 м - от сняг, като очакваните количества са до 35-40 л/кв. м за денонощието.
 
Жълт код заради обилни валежи от сняг е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе и Силистра. В тези райони ще има валежи от дъжд, ще застудява. Около и след обяд дъждът ще преминава в сняг и ще има условия за поледици.

Обилни дъждове, дълбоки снегове: Жълт и оранжев код

Заради прогнозите за валежи от дъжд и мокър сняг, в количества до 15-20 л/кв.м за денонощието, жълт код е в сила и за областите София-град, София-област, Перник, Кюстендил и Хасково.
 
Значителни валежи от дъжд ще има също в областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Сливен и Ямбол. В тези райони също е в сила жълт код. Очаква се количествата валежи за денонощието да достигнат до 15-20 л/кв.м.

Във връзка с очакването за усложняване на ситуацията министърът на вътрешните работи Младен Маринов свикав работно съвещание. На заседанието ще присъстват представители на всички ангажирани инститицуу. Ще се направи преглед на готовността за реакция при усложняване на метеорологичната обстановка в страната, съобщава пресцентъра на МВР.

Още вчера от дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" изпратиха предупреждения и указания до областните управители и кметовете на общини.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase