Снимка: МВР

Общ преглед

Полицията в Шумен разби група за изготвяне на фалшиви дипломи за завършено средно и висше образование.

Разследването на случая започнало преди повече от 2 месеца, когато униформените влезли в дирите на криминалната група. В основата и стояли жители на Шумен, които изготвяли фалшиви дипломи за завършено средно и висше образование.

Набирането на клиенти ставало чрез интернет сайт с посочен телефон за връзка и имейл адрес. При контакт с потенциалните клиенти, фалшификаторите обяснявали, че имат лоби в МОН и след заплащане на съответната сума, документът щял да бъде легализиран и вписан в регистър. По време на проверките на криминалистите от Шумен било установено, че престъпната група вече имала заработена солидна печалба.

Цената на фалшивите дипломи варирали между 1500-1800 лева за свидетелство за завършено средно образование и от 2000 до 2500 лв. за диплома от вишсе учебно заведение. Поръчителите били от цялата страна.

Към момента е известно, че фалшиви дипломи са закупили близо 60 човека. Всечки те изпратили на бандата снимки и лични данни.

Документите получавали в посоченото от тях населено място чрез куриеска фирма, а заплащането ставало с наложен платеж.

По случая са задържани и разпитани 8 души на възраст между 17 и 48 години. В хода на разследването са проверени частни имоти в Шумен и още три града в страната.

На един от адресите криминалистите открили компютърна, сканираща и печатна техника, както и множество магнитни носители и бланки за удостоверителни документи.

В жилището на един от задържаните – 47-годишен криминално проявен била намерена фалшива лична карта, която била използвана за пращане на документи и получаване на парии от наложен платеж. Вероятно е била използвана при изпращане на фалшивите дипломи. Открити били и 42 грама канабис.

Иззети са над 30 дипломи за завършено средно и висше образование на територията на цялата страна. Продължава издирването и на останалите участници в криминалната група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар