Снимка: Pixabay

Двама ученици от Враца са били приети по спешност в болницата в прединфарктно състояние.

Медиците смятат, че най-вероятната причина за състоянието им е прекомерна употреба на енергийни напитки.

Едно от децата е в седми клас и припаднало в училище, след като първо се вцепенило, а после започнало да се бие по гърдите като при задушаване. Веднага била повикана линейка, а по-късно станало ясно, че момчето е изпило 10 енергийни напитки.

Детето е било забелязано от съучениците си и често да пуши трева, пишат от "24 часа".

Друго момче, в 8 клас, било прието в болницата с абсолютно същите симптоми. Признал пред лекарите, че е изпил над 2 л енергийни напитки.

Учителите споделят, че родителите на децата често се оплакват от това, че близо до учебните заведения се продават енергийни напитки свободно. Около училищата се навъртали и наркодилъри.

Наркотиците са очевидният проблем, защото за тях и за въздействията им върху организма се знае много. Още повече, че употребата, а и разпространението на наркотични вещества е строго забранена от закона.

При встъпването си в длъжност преди няколко месеца шефът на областното управление на МВР Янко Янколов обяви засилен контрол около училищата и предприе няколко акции за ограничаване на разпространението на дрогата. Явно обаче предприетите мерки не са достатъчни, а учителите съветват родителите да подготвят децата си и да ги предупреждават за опасностите, които ги дебнат по време на пубертета. През есента на миналата година Враца бе разтърсена от вестта за починало в съня си 18-годишно момче.

Ако има засилен контрол за употребата и разпространението на наркотици, то по друг начин, обаче, стои въпросът с енергийните напитки. Ако тяхната продажба е забранена вътре в самите лафки на учебните заведения, то около тях всяко непълнолетно лице може да си купи кенче.

След случая с Кристиян – различни институции обявиха засилени мерки за разпространяването на дрогата около училищата и забрана близо до тях да се продават алкохол и енергийни напитки, но явно те не са дали резултат.

Проблемът със свободната продажба на енергийни напитки на непълнолетни лица не е само около училищата. Проблемът е навсякъде, а той става още по-голям, когато енергийната напитка бъде примесена с други субстанции, които могат, за жалост, да бъдат купени също толкова свободно.

Енергийната напитка, примесена с алкохол, може да повлияе пагубно на сърцето и да доведе до инфаркт. Те, обаче, се продават напълно свободно, а мерките за контрол са почти никакви.

Проблемът става още по-голям, тъй като по малките градове младежите влизат необезпокоявани в нощните заведения и клубове, а проверки на лични карти рядко се правят. Вътре, обаче, консумацията на алкохол е съвсем свободна, а към питието младежите често поръчват и енергийни напитки.

Според Министерство на здравеопазването комбинираният прием на енергийни напитки с алкохол и/ или наркотични вещества, крие значителен здравен риск, особено при млади хора, тъй като стимулиращия ефект на енергийните напитки скрива токсичното действие на алкохола и наркотичните вещества. 

Освен това, при консумация на две и повече напитки дневно, поради повишен прием чрез тях на кофеин в съчетание с други съставки със стимулиращ ефект са възможни неблагоприятни въздействия върху организма: повишена нервност, тревожност, тремор, безсъние, главоболие, сърцебиене, дихателни нарушения, ерозивни промени на лигавицата на стомашно-чревния тракт, дехидратация, вследствие на загуба на вода и соли от организма.

А децата са още по-рискова група.

При висока консумация на енергийни напитки може да има неблагоприятно въздействие върху мозъчната дейност, тъй като в тях се съдържа веществото таурин. Освен това, d-глюкоронолактонът може да доведе до нарушения в дейността на бъбреците. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase