Снимка: Bulgaria On Air

Независимо, че на много места по света България е позната като Долината на розите и много чужденци, а и българи си купуват розова вода, оказва се, че има сериозен проблем в индустрията - липсва работна ръка. В България има буквално трима парфюмеристи.

Как става така, че един уж печеливш бранш е в криза - коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR на Гергана Андреева, изпълнителен директор Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика".

Голяма част от проблема се дължи на това, че младите хора напускат страната и предпочитат да се реализират в чужбина. Според Андреева в бранша липсва категорията "профилирани и тясни специалисти". Тоест онези, които правят козметиката.

Какво ще се случи, ако кадрите продължат да бягат от Розовата долина?

"Няма опасност да спрем да произвеждаме козметика. Правим всичко възможно да обучаваме нови кадри. Това трябва да стане с държавна политика. Работим по няколко проекта и се надяваме, че държавата в лицето на МОН ще вземе предвид нашите становища и ще защити специалностите, в които се обучават кадрите, за да не се получава липса на специалисти", коментира Гергана Андреева.

Какво може да се направи, за да се регулира браншът - да се увеличи заплащането, да се подобрят условията?

Според Андреева непрекъснато се наблюдава покачване на заплащането в бранша, защото работодателите осъзнават, че кадрите не могат да бъдат задържани по друг начин.

"Изисква се продължителна инвестиция от страна на самия парфюмерист. Трябва човекът да има талант, да има нос, както се казва. Той трябва да се развие и някой трябва да го развие. Това е като занаят – предава се от майстора на чирака. Трябва да има база, да има възможност за работа с различни суровини, достъп до апаратура", сподели още изпълнителния директор Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase