Снимка: Bulgaria ON AIR

Протест на граждани от Карлово и съседните общини срещу закриването на акушеро-гинекологичното отделение в Многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Киро Попов" в града. 

Над 200 души изразиха своето несъгласие, а до тук се стигна, след като Районната здравна каса в Пловдив не сключи договор със здравното заведение за необходимите клинични пътеки.

Лекарите, местната власт и гражданите поискаха нова държавна политика в общинското здравеопазване и около 25 милиона лева, с които да се подпомогне тяхната дейност. 

"Хора от Пирдоп до Казанлък раждат тук. Такъв голям район да се остави без родилно отделение е просто престъпление", заявява жена пред телевизия Bulgaria ON AIR

В отделението работи един анестезиолог на пълен щат, а според изискванията на НЗОК трябва да има поне двама. За да изпълнят критериите за сключване на договори по клинични пътеки, в родилното отделение на болницата, която е общинска, на 4 часа работят още няколко анестезиолога, които пътуват от Казанлък. 

Според Здравната каса в Пловдив обаче, това не отговаря на нормативната база. 

Протестът срещу решението на Касата се състоя в двора на лечебното заведение. Акушеро-гинекологичното отделение обслужва над 100 000 души от региона.

Решението за закриването на отделението е обжалвано от Община Карлово. От там смятат, че това е незаконно и зад него прозират интереси на частните болници в Пловдив. По казусът трябва да се произнесе Административния съд. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase