Снимка: БТА

1 милион лева е сумата за обезщетения за умъртвените 4000 дребни преживни животни заради чумата, обяви земеделският министър Румен Порожанов.

"В контекста на форсмажора, който възникна за стадата, които са евтаназирани - вървят протоколите, утре ще отидем и на място, за да могат да получат именно тези първоначални големи плащания, които са по обвързаната подкрепа и в преходната национална помощ", заяви той.

Още по темата

Порожанов бе категоричен, че протестите срещу ниските обезщетения на стопаните, чиито стада са засегнати от чумата, се подкрепят от 25-30% от бранша.

"Освен това иска се оставката на мой заместник-министър, днес вече ще се иска и моята оставка, което би ме притеснило, ако не се иска, защото може би не си върша работата, както трябва. Аз го поставих, те го поискаха вчера на Съвета по животновъдство, нито един от всички останали членуващи десетки асоциации, не беше солидарен с тях", категоричен бе той.

По думите му УС на ДФ "Земеделие" е гласувал увеличение на средствата за земеделските стопани, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки по помощта "де минимис".

Тя е за компенсиране на допълнителните разходи заради болестта. Сумата е допълнение към вече започналото от понеделник изплащане на компенсациите за евтаназираните животни.

Увеличена е помощта "де минимис" за 7-те общини от областите Бургас и Ямбол с въведени ограничения заради чумата. Тя се вдига от 25 на 40 лв. на овца или коза. Хората ще получат и още 7 лв. за животно. Така общата сума за стопаните от 7-те общини с въведени ограничения става 47 лв. на овца или коза, пресметна министърът.

Министърът отново посочи, че се вземат всички мерки за ограничаване на чумата по дребните преживни животни.

Порожанов съобщи, че ще бъде обявена обществена поръчка за обеззаразяване на засегнатите региони. Предстои заседание на Оперативния щаб за справяне със ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase