Архив: Булфото

Добра реколта от малини очакват производители от Омуртажко. Дни преди да започне кампанията по прибирането на ранните сортове, земеделските производители се надяват времето да се окаже техен съюзник и да не вали дъжд.

Омуртажкото село Плъстина е едно от населените места в Търговищка област, в което се отглеждат трайни култури - ягоди и малини. През тази година насажденията с ягоди са намалели, но в землището на селото се отглеждат над 100 дка малини, каза кметът Сабри Рохлев. За петнадесетина семейства това е основния поминък.

Вече е на приключване брането на ягодите. Стопаните отчита нелоша година, въпреки падналите валежи от дъжд, които са "повредили" част от плодовете. На място от градините ягодите се предлагат на 2 лв. за килограм на дребно, по-големи количества производители продават на Хладилна база в Лозница.

По думите на Рохлев изкупната цена не е лоша, защото стопаните помнят години, когато са продавали червения плод под 50 стотинки за килограм. Заради това и заради високите надници на берачите с всяка година площите с ягоди намаляват.

Малинопроизводителите са обнадеждени, че трудът им ще даде резултат. Очакват добра реколта и се молят за слънчево време - за да назреят плодовете и натрупат сладост. В момента се берат малини, но само за специални случаи и се продават като деликатес, каза производител.

В разгара на кампанията цената ще се нормализира и ще е около 3-4 лв. за килограм, убедени са земеделските стопани. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase