Снимка: архив, БулФото

Рядка и сложна животоспасяваща операция на бременна жена с рак на шийката на матката е извършена в Плевен. С това са били спасени едновременно бебето и майката.

В момента жената и момченцето й са в добро състояние след двете едновременни интервенции - раждане чрез цезарово сечение с последваща радикална хистеректомия и тотална тазова лимфна дисекция, съобщиха от Университетската болница "Света Марина" в Плевен.

Младата пациентка е била в напреднала бременност, когато по време на рутинен преглед към женска консултация съобщава за прокървяване. След извършен гинекологичен преглед е диагностицирана с рак на маточната шийка. Насочена е към болница "Света Марина" в Плевен и консултация с проф. Горчев. Пред него жената е категорична в желанието си за запазване на бременността.

Първата акушерска операция чрез цезарово сечение е осъществена от д-р Пепо Партенов, началник на АГ Клиника "Света Марина". Втората гинекологична интервенция извършва проф. Горчев - радикална хистеректомия за отстраняване на матката с лимфна дисекция.

По думите на проф. Горчев тази сложна двойна операция е била животоспасяваща за младата жена и единствено възможна от гледна точка на разрешаване на нейното онкологично заболяване и осигуряване на възможност да износи и роди здраво дете.

Той съветва бременните жени да посещават редовно кабинетите по женска консултация и да провеждат всички рутинни профилактични прегледи и изследвания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase