Снимка: БТА, архив

Протестиращи жители на Видин затвориха за пета поредна събота международен път Е79. Исканията им са, решение на Министерски съвет за изграждане на магистрала от Видин до София и тунел под прохода "Петрохан". Организатор на протеста са граждански движения от Видин.

Въпреки засиленото присъствие на полиция и жандармерия, протестиращите успяха да пробият образувания кордон от полицейски автомобили, излязоха на пътното платно и затвориха за движение път Е 79.

"Искаме правителството да изпълни задължението си към Северозапада, да вземе решение и определи процедурата за изграждане на целия път, с конкретни реални срокове, етапи и откъде ще бъде осигурено финансиране", каза Росица Кирова, ръководител на гражданско обединение "Единни за промяна" и един от организаторите на протеста.

На изхода на Видин са се образували колони от чакащи автомобили. Очаква се днешният протест и затварянето на международен път Е79 да приключи около 15.00 часа. За следващата седмица организаторите на протеста са обявили тридневни блокади на международния път.

Два протеста с искане за изграждане на тунел под старопланинския проход "Петрохан" имаше днес на шосетата край Монтана и Берковица.

На главен път Е-79 на изхода от Монтана за Враца и София се събраха около 20 души от Монтана. Те издигнаха плакати "Тунел под Петрохан - ключ за северозападна България", "Искаме проект и строеж на тунел под Петрохан".

На мястото имаше и около 30 полицаи, които не позволиха на протестиращите да блокират пътя. От полицията обясниха, че протестът не е разрешен от кмета на община Монтана и протестиращите нямат право да блокират пътя, по който минават автомобилите за Дунав мост 2 при Видин-Калафат.

Около 20 протестиращи от общините Берковица и Вършец се събраха в центъра на берковското село Бързия, от където преминава пътят София-Берковица-Монтана през старопланинския проход "Петрохан". Те издигнаха плакати: "Искаме тунел под Петрохан", "Не обричайте нашия край на обезлюдяване" и т.н.

Протестът не беше разрешен и шосето не беше блокирано за постоянно, но на моменти протестиращите спираха движението по пътя, като минаваха с плакати по пешеходната пътека в центъра на село Бързия и така се събираха по няколко чакащи автомобила. Според организаторите на протеститеe от гражданска инициатива за тунел под "Петрохан" ако такова съоръжение бъде изградено, то това ще съкрати значително пътя София-Берковица и ще направи региона привлекателен за инвеститорите и туристите.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase