Снимка: Булфото, архив

На всеки 8 часа през миналата година е бил премахван по един незаконен строеж. Това сочи статистиката на ДНСК, цитирана от "Монитор“.

Още по темата

През 2017 г. са били бутнати 255 нелегални градежа в цялата страна, като в София те са около 60, а в Пловдив - 35.

Много са номерата, които нарушителите прилагат само и само да осуетят или забавят влизането в сила на заповедите за премахване и изпълнението им, коментират от строителния надзор.

Освен това според ДНСК общинските администрации не изпълняват ефективно задължението си за своевременно опразване от оборудване за съхранение в определени от тях помещения.

Доставчиците на ел. енергия и вода пък не винаги имат достъп до незаконния строеж за преустановяване на захранването.

Най-често незаконните постройки се оказват в ромските махали. Там, където общините имат възможност, настаняват хората останали без покрив, в общежития.

80 незаконни къщи предстои да бъдат бутнати в пловдивската Аджисан махала, която се намира в супер центъра на областния град и поради тази причина населението й се смята за по-аристократично от живеещите в другите ромски махали на Пловдив.

Всички незаконни строежи в ромската махала на Благоевград, в района под зоопарка, ще бъдат съборени, като акцията ще се проведе през април-май, закани се кметът Атанас Камбитов.

Все пак той обеща ,че всички, които останат без покрив над главите, си отговарят на изискванията, ще получат общински жилища.

В Стара Загора проблемът също е от години. Наскоро бяха бутнати десетки къщи в местността "Зайчева поляна" в старозагорския кв. "Лозенец".

"Така наречените "къщи“ са изградени с подръчни материали и са опасни. Във всяка една от тях са се самонастанили по десетина души, придошли от различни градове, за които Община Стара Загора няма ангажимент", обясни по този повод кметът Живко Тодоров.

Същият е проблемът и във Варна, Петрич, Гърмен, София...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase