Архив: Булфото

Географската информационна система за контрол на популацията на насекоми в трансграничния регион Румъния – България вече е факт. Картата може да бъде видяна от всеки на www.bugis-robg.eu.

Появата й е резултат от дейността по европроекта "Разработване и приемане на съвместно институционализирано партньорство за управление на риска от прекомерна популация на насекоми, които засягат общественото здраве и безопасност в рамките на трансграничния регион Румъния – България".

Предвидените дейности по проекта с партньори Асоциацията на дунавските общини "Дунав“ (България) и Фондацията "Жива природа“ (Румъния) вече приключиха и в Русе бе подписано споразумение за институционално партньорство в трансграничния регион за справяне с насекомите.

"На всеки скептик или на този, който се опитва да критикува, че се харчат пари по такъв проект, аз му предлагам да го заведа на един дунавски остров в 19,30 часа и да го взема обратно в 9,00 часа сутринта, без да ползва репеленти. Убеден съм, че след един такъв престой на този човек, колкото и пари да му кажеш, че трябва да се дадат за борбата с комарите, ще каже, че са малко", заяви кметът на Русе Пламен Стоилов при подписване на споразумението.

От заключителната среща стана ясно, че в Географската информационна система ще може да се види къде популацията от насекоми /комари, кърлежи и други/ е най-висока, с какви препарати и кога в годините назад е третирано съответното място, кои са рисковите зони и т.н. Информацията в картата щяла тепърва да се обогатява, съобщава "Монитор".

Общата стойност на проекта е 1 347 194,38 евро, а продължителността – 24 месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase