Снимка: архив, Булфото

Близо 8500 заглавия с общ тираж над 4 160 000 броя са пуснали на българския пазар всички около 150 издателства у нас за миналата година, сочат данните на Националния статистически институт. В търговските вериги обаче са постъпили не повече от 5000-6000 нови книги, тъй като останалите са издания и брошури за служебно ползване.

Около 140 000 000 приходи от продажба на книги са влезли от годишния оборот в книжарниците, което означава, че въпреки изтънелия си портфейл българите отделят средства за четиво. Към 40 милиона от тази сума те са инвестирали в учебници, а останалите 100 – в друга литература (най вече художествена), уточнява един от водещите издатели у нас Константин Йорданов.

Официална статистика обаче за това няма, пише "Монитор". Експертите се ориентират най вече по информацията от големите търговски вериги (седмични, месечни и годишни класации), но те не са стопроцентово меродавни, тъй като всяка от тях има определена аудитория, жанровото търсене е различно, позиционирани са предимно в големите градове и т.н.

Председателят на асоциация "Българска книга" Велизара Добрева е притеснена от наличната в базата на НСИ статистиката, че близо 4 милиона души от трудоспособното население между 25 и 64 години (47%) не са прочели нито една книга през последните 12 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase