Снимка: архив "Булфото"

От края на тази седмица 5 пътнически влака няма повече да потеглят. Тогава влиза в сила новото разписание на БДЖ и промените са залегнали в него.

От неделя по двойка влакове се спират между София и Банкя, Стара Загора и Карлово, и Пловдив - Пещера. Спрени ще бъдат и по два влака между Горна Оряховица и Шумен, както и между Пловдив и Свиленград.

Причината е в намалелия брой пътници по тези направления, пише "Монитор".

"Между София - Банкя и Пловдив – Свиленград от БДЖ компенсират с коригирано разписание на други влакове, така че пътниците, използвали тези линии в същия часови диапазон, ще имат удобен влак", обясни ръководител отдел "Организация на превозите" Ивайло Георгиев.

Той допълни, че предстои следващата година да бъдат откривани нови линии, но се предвижда да се запази обемът на превозите, заложен в сключения договор с държавата, за извършване на обществени превозни услуги.

За сметка на спрените линии БДЖ ще включат т. нар. търговски влакове в графика си, които до този момент бяха извън договорения превоз между жп дружеството и държавата.

За участъците с най-голям брой пътници в работните дни е запазена честотата на влаковете през 20 минути сутрин и през 40 минути вечер на влаковете между София и Перник.

За София от Своге влаковете ще бъдат през половин час, а в следобедните часове на интервал от един час. По линията Пловдив - Асеновград се запазва досега действащото разписание и движение на влаковете на интервал от 60 минути.

Международните превози остават без промяна, т. е. със съседните държави е предвидено да има по един влак на денонощие. Запазва се ежедневното движение на директния международен влак от Истанбул за София, като според данните на БДЖ по него пътниците са най-много. По останалите направления на пътниците се налага да се прекачват.

Планира се да се запази движението на сезонния влак Солун - София - Солун през летния сезон от началото на юни до началото на октомври догодина. Тренът ще заминава от София в петък и ще пристига в Солун в събота сутрин. В обратната посока заминаването от Солун е в неделя вечер, а пристигането в София е в понеделник сутрин.

В страната превозът на пътници ще се извършва с общо 565 влака, от които 77 бързи, като 3 от тях ще се движат само в работни дни. 143 са пътническите влака, а останалите са 345 крайградски влака, обобщават от БДЖ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase