Снимка: Bulgaria ON AIR

Медицинските сестри готвят национален протест, ако заплатите им не се увеличат поне три пъти. Първата стъпка ще е включването им към този на КНСБ, предвиден за 27 ноември. Успоредно с това те изпратиха отворено писмо до управляващите с настояване искането им да бъде заложено в бюджета за следващата година.

В момента средната възраст на медицинските сестри в страната е 53 години. За последните 10 години около 10 000 медицински сестри и акушерки са напуснали страната, а тези, избрали да останат у нас рядко взимат повече от 500 лева.

Равносметката – за да си докарат приличен доход, голяма част от сестрите са принудени да работят в няколко болници едновременно.

Самите те обаче признават, че увеличението на заплатите ще доведе до друг проблем. Много от заетите ще останат да работят само на едно работно място, което би довело до още по-голям недостиг на кадри в бранша.

Успоредно с исканията обаче продължава да има и доволни. Теодора Асенова е медицинска сестра от 22 години, решила да остане в България въпреки, че е видяла всички недостатъци в системата. Продължава да идва на работа с усмивка.

Пред Bulgaria ON AIR тя обясни още, че заплатата не е толкова важен стимул за нея, колкото удовлетворението, когато си тръгва след дълга смяна.

В момента Теодора работи в частна болница в София. Категорична е обаче, че е тук не заради повече пари, а заради добрите условия на работа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase