Снимка: Нова телевизия

В истински абсурд попадна възрастен софиянец, чийто 20-годишен автомобил е бил откраднат преди 3 години от центъра на София.

Мъжът сигнализира за кражбата в полицията, след което МВР и прокуратурата впрягат ресурс да търсят колата.

"Веднага се обадих в полицията. Те иззели някакви записи от камера. Пуснаха ми записа, на който се виждаше как си идва от пресечката крадецът, оглежда се, отива към колата, влиза в нея с приспособление. След 10 секунди колата тръгна и изчезна”, разказва потърпевшия Димитър Радев пред "Нова телевизия".

След няколко месеца получава съобщение от Районната прокуратура, че досъдебното производство по случая се спира. С това съобщение за мъжа случаят приключва и той е убеден, че повече няма да види автомобила си.

Изненадата идва обаче след две години и половина, когато това лято пенсионерът получава писмо от Община Искър. В него се съобщава, че трябва да отиде до наказателния паркинг в квартал "Дружба" в тримесечен срок, за да прибере отдавна забравената си кола.

Когато проверява, се оказва, че Димитър дължи солена такса за тригодишния престой на открадната си кола на наказателния паркинг – близо 16 000 лева.

Оказало се, че крадецът просто свалил акулмулатора на колата и три дни по-късно я оставил до Женския пазар в столицата, в зона за платено паркиране. Оттам "паякът" съвсем логично я е вдигнал. От Центъра за градска мобилност обаче не знаели, че автомобилът се издирва.

От МВР пък щели да проверяват защо разследващите кражбата не са разбрали,че автомобилът е бил на наказателния паркинг цели три години, а на практика е издирван.

Димитър Радев се закани, че обмисля да съди и МВР, и Центъра за градска мобилност. А съдбата на стария автомобил след 3 години стоене на паркинга е ясна – ще отиде за скрап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase