Снимка: архив, Булфото


12 акта на стойност между 500 и 800 лева са съставили през това лято инспекторите от пловдивския Общински инспекторат за шумни ромски сватби в "Столипиново", съобщиха оттам.

Нито една глоба обаче до момента не е била платена и санкциите остават само на хартия. Сигналите, които в общинското ФБР са получили за вдигане на шум, силна музика и сватбарски викове в етническите квартали в Пловдив, са били 45. Били са извършени 30 проверки, при които инспекторите са били придружавани от полиция.

Когато сватбарите видели присъствието на униформени, първоначално се стряскали и намалявали сами децибелите. След като минели 30 минути до час след проверката, те отново надували на максимум звука от мощните тонколони, пише "Монитор".

При проверките полицаите и служителите на Общинския инспекторат предупреждавали организаторите на тържествата да намалят шума на открито и им давали да подпишат предупредителни протоколи. Наблюденията на шефа на инспектората Ангел Славов показвали, че само в присъствие на полицаи от Шесто районно в "Столипиново" и от Трето районно в „Шекер махалата” сватбарите имали респект и ограничавали шума от семейните си празненства.

Сватбите в етническите махали в Пловдив по традиция на ромите се правят на открито и то през цялата година. Сигналите през зимния сезон намаляват, тъй като хората са със затворени нощем прозорци, а и сватбарите в „Столипиново” предпочитат да използват закритата специална зала за тържества.

През лятото обаче в кварталите, които граничат с ромските махали, става страшно. Съседите на хората от "Столипиново" и "Шекера" трудно могат да спят, когато по улиците са правят шумни ромски сватби и други тежки семейни тържества.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase