Снимка: архив, Булфото

Търговци от Гърция и Румъния изкупуват българското грозде тази година. Прекупвачите пристигат с големи бусове и масово предлагат по 50-60 евроцента за килограм грозде, пише "Труд", като се позовава на производители от Пловдивския регион.

Въпреки сравнително ниската цена местните хора предпочитат да продадат продукцията си на търговците от Букурещ, Гюргево и Брашов и на представителите на големите търговски вериги, за да си спестят транспортни разходи до борсите в Първенец и Огняново.

Бялото десертно грозде в Пазарджишка област тази година се продава между 1,30 и 2 лв. за кг, като според производителите причината за по-високата цена в сравнение с реколта 2016 е измръзването на част от десертните сортове като болгар и брестовица в районите на селата Карабунар, Виноградец, Калугерово, където освен винени се отглеждат и десертни сортове лозя.

В района на Благоевград пък пристигат бусове с гръцка регистрация. "Мерло и каберне вървят по 0,70 до 0,80 лв. за кг., а болгар – 1 лв. за кг. По-голяма част от реколтата е спазарена и изкупена направо от масивите, а производителите са доволни от цените.

Това, което не е продадено, ще заменят за други продукти с производители на картофи, боб или дърва за огрев. Така се подсигуряват за зимата.

Подобни са и цените в района на Монтана и Лом – от 0,80 лева до 1, 20 лв. за кг. На импровизираните пазари до самите лозя в Ломско килограм мерло или каберне може да се купи за лев и дори гроздето да бъде смляно на място и насипано направо в бидоните на любителите на домашно вино.

Според стопаните тази година гроздето е с по-висока захарност, която достигна 25-26%.

Най-добрата реколта за последните пет години отчитат и винопроизводителите в Пловдивска област. Според бранша всички сортове са с отлични показатели, а това вещае повече продажби.

"Цялостното реколтата е много добра – и за белите, и за червените сортове. Това се дължи на големите амплитуди в момента между ден и нощ. Когато имаме такива големи амплитуди, се получават екзотични аромати в белите вина", обясни управителят на една от винарските изби в Брестовица Димитър Кючуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase