Снимка: БНТ

Снимки на крадци на хранителни продукти са разлепени на витрините на някои магазини в Благоевград. Продавачите и собственици на търговските обекти поставят снимките, направени от видеокамери, още на входа на магазините, за да могат хората да видят лицата им и да се пазят от тях.

Продавачи и собственици на магазини за дрехи и хранителни стоки в Благоевград се оплакват от зачестилите кражби през последните месеци. Най-много се крадат хранителни продукти, а заловените са предимно млади хора.

Въпреки монтираните десетки видеокамери, с които се наблюдава всяка част на търговския обект, всеки ден стават кражби. Да се вземе стока от рафтовете без да се види лицето на човека обаче е невъзможно, защото записите се правят с няколко камери едновременно. Управителят на супермаркета казва, че от тях много лесно се вадят снимки на крадците. След като ги заловят, съобщават на полицията и предават случая в ръцете на компетентните органи.

Продавачите и управителят на магазина са нарекли мястото със снимките "стената на срама". Разказват, че това е наказанието им срещу крадците.

"Идеята е, когато го залепиш, той да се почувства засрамен. И да го знаят в квартала. И мисля, че има доста добър ефект", споделя пред БНТ управителят на магазина.

Стената на срама в магазините вече дава резултати. Сниманите и заловени крадци повече не влизат в търговските обекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase