Снимка: архив Reuters

Очакваме да паднат около 40 литра дъжд на квадратен метър, съобщи вътрешният министър Валентин Радев след заседание на националния кризисен щаб за бедствия и аварии, който бе свикан от премиера Бойко Борисов.

"Всички областни управители са подготвени да стоят постоянно на мобилните си телефони. Ще се следи да не се стигне до преливане на реки и язовири. Засега няма такава опасност", добави Радев.

Още по темата

Той обясни, че язовирите пък били наполовина пълни, тъй като наскоро ги източили заради сушата. Няколко ракети пък са били пуснати срещу градоносни облаци.

"Всичко е под контрол и се опитваме превантивно да не се случи това, което преди се е случвало", обясни Радев.

Областните управители трябва да установят наблюдатели по критичните участъци на реките, за да може проблемът да се хване отрано, каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

"По закон Кризисният щаб се събира при настъпило бедствие. В случая ситуацията е прогнозирана евентуално тежка, поради което тя е с превантивни мерки. Идеята беше министърът да въведе Националния план в частта защита при наводнения, да прозвъни всички областни управители, да им заостри вниманието за техните планове, за предприетите мерки“, допълни гл. комисар Николов пред "Фокус".

В понеделник за 10 области в Северна България има обявен оранжев код за опасно време. Там се очакват обилни валежи от дъжд и гръмотевици.

Това са областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище и Разград.

В останалата част от страната е обявен жълт код.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase