Снимка: БТА

Благодаря ви, братя българи, че и след 140 години пред монументите на руските войници в Свищов продължават да се носят цветя. Това каза в празничното си слово по повод 140-годишнината от Освобождението на Свищов посланикът на Русия в България Анатолий Макаров, цитиран от "Фокус".

Именно този жест на признателност е вярната гаранция, че двата народа винаги ще бъдат заедно, добави посланикът.

Анатолий Макаров припомни, че точно в Свищов преди 140 години започва победното шествие на руските войски и българските опълченци.

"Тъкмо тук става окончателно ясно, че на османското иго идва краят. Историята показа, че всяка форма на подтисничество впоследствие се обръща против самия подтисник. Затова не може да се забравя и днес, когато отделни страни смятат, че могат да натрапват на другите собствените си модели и правила, когато под формата на т. нар. помощ се унищожават традициите и устоите, изкоренява се правото на всяка държава да притежава и отстоява своите национални интереси", заяви Макаров.

Той увери, че Русия винаги е изхождала от това, че междудържавните отношения трябва да се градят в равноправие и взаимно уважение.

"С България ни свързва общото минало. Дори думата „памет“ в нашите езици звучи еднакво, но това не означава, че и днес ние живеем само с паметта", посочи Макаров.

Той допълни, че Русия зачита свободния избор на България да бъде част от Европейския съюз и НАТО, но и желае да се развиват взаимоизгодните отношения между двете държави. По думите му за това има всички предпоставки и възможности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase