Снимка: архив, БулФото

Над 50% от българите искат Бузлуджа да стане съвременен музей на българската история. Само 15 на сто са изявили желанието си паметникът да е на БСП.

Още по темата
Около 5 на сто смятат, че той трябва да бъде взривен като мавзолея на Георги Димитров.

Данните са от проучване, представено на дискусия, организирана от кмета на Казанлък Галина Стоянова. В нея участваха депутати от ГЕРБ, ДПС, Обединени патриоти, общински съветници, общественици, предаде БТА.

Младата архитектка Дора Иванова, която стана известна с проекта си за Бузлуджа, заяви, че паметникът е на световно архитектурно ниво, но вече трябва да се действа много бързо, защото той продължава да се руши.

Експерти от чужбина са извършили безвъзмездно 3D-заснемане във вътрешността на сградата, което показва, че бетонната конструкция може да бъде използвана, но мозаечните панели, чиято площ е над 1000 кв. м, няма да издържат още дълго.

Арх. Иванова също изрази мнение, че паметникът може да се самоиздържа, ако бъде укрепен.

Според областния управител на Стара Загора Гергана Микова Бузлуджа трябва да се превърне в паметник на народната памет, защото е построен със средствата на целия народ.

Моето категорично мнение е, че паметникът Бузлуджа трябва да спре да разделя нацията. Той е част от НПМ "Шипка-Бузлуджа". На Шипка всяка година се стичат стотици хиляди хора, обединени от любовта си към България, а Бузлуджа продължава да предизвиква крайно противопоставяне", заяви Микова на дискусията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase