Архив: Булфото

Вече имаме сигнали за бълхи в панелните блокове и градинките. Това съобщи Антония Тончева, управител на общинското предприятие "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация" във Варна, пише ИА "Черно море".

Обикновено гадинките се появяват през лятото, но сега са подранили. Основната причина е, че на всеки 2 - 3 големи жилищни блока във Варна има по една "добра душа", която храни и "развъжда" бездомни и скитащи котки, добави тя. Това означава, че през юли ни очаква нашествие от бълхи, прогнозира биологът.

Възможностите човек да пострада от тях са големи, тъй като уличните котки спят под и на автомобилите на паркинга, влизат в жилищните блокове и в детските площадки. По принцип най-застрашени са мазите със счупени или незамрежени прозорци в жилищните блокове, гаражите и големите складове. Там обикновено се приютяват бездомни котки и се получава биотоп (развъдник) на бълхите. Според специалистите нашествието им е обичайно за лятото, но то зависи и от поддържаната хигиена. Освен това се свързва и с увеличената популация на мишките и плъховете.

Ухапванията от бълхи са едно до друго и наподобяват пътечка. Те предизвикват силен сърбеж. Най-застрашени са меките части на тялото и крайниците. Много често се стига до дерматити и алергии, предупреждават дерматолозите.

Доказано е, че бълхата може да пренася и разпространява бактерия на чумата и туларемията, ако смуче кръв от болни плъхове.

Най-добрата предпазна мярка е поддържането на стриктна хигиена в жилището. Добре е да се знае също, че бълхите бягат от вода и влажни терени.

Третирането с препарати на обществените места се извършва от общинското специализирано предприятие със средства от общината. Пръсканията на мазите в панелните блокове се извършва срещу заплащане от частни фирми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase