Снимка: архив Булфото

Министърът на туризма Николина Ангелкова предлага да се премахне прекатегоризацията на хотели и ресторанти.

"Считам, че хотелиерите и ресторантьорите, които работят и спазват закона, трябва да бъдат облекчени, а не на всеки 5 години да подготвят огромен обем документи", каза Ангелкова пред БНТ.

Така щяла да се намали административната тежест, а това било един от основните ангажименти на кабинета.

Ангелкова обясни, че се обмисля и възможността категоризацията на местата за настаняване да бъде комплексна, а не да се категоризират отделните обекти вътре – лоби бар, ресторант и т.н. По този начин няма да има хотели с четири звезди, а ресторантите да са с две, обясни тя.

Още по темата

По този начин ще бъдат спестени време и средства за бранша.

"Допълнителното облекчение, което предвиждаме, е голяма част от документите, които се изискват, да бъдат набавяни по служебен път от екипа на министерство на туризма", каза още министърът.

Ангелкова съобщи, че всички дейности по програмата за националната реклама през 2018 г. са стартирани.

С тях се акцентира на рекламата по целеви пазари, съвместната работа с водещи туроператори, представянето на България на международни туристически изложения и тематични форуми.

"Русия е основен целеви пазар за страната ни", потвърди министърът и допълни, че е предложила на руския посланик Анатолий Макаров заедно да посетят националните курорти и детски лагери, за да се увери лично в тяхната готовност.

Министерство на туризма ще засили и дигиталната реклама и маркетинг, предстои да бъде актуализиран сайтът bulgariatravel.org, като ще бъде обявена обществена поръчка.

Сред задачите на министерството е и регулирането на статута на националните курорти. Ангелкова е категорична, че  трябва да има еднакви правила, които да се спазват. Промени в тази посока ще бъдат написани в закона за туризма и внесени в парламента до края на годината.

По информация от МВР и през този летен сезон ще има съвместни патрули с Румъния и Чехия. Всички институции работят целенасочено за сигурността и спокойствието на туристите, потвърди Ангелкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase