Снимка: Reuters, архив

Бедност, задлъжнели компании, увеличаващи се ножица между бедни и богати, дългосрочно безработни и млади на пазара на труда – България е най-бедната държава в ЕС. Това констатират препоръките на Брюксел по координацията на икономическото управление на ЕС, известна още като Европейски семестър.

Европейската комисия предлага за поредна година България да бъде оставена в групата държави с прекомерни икономически дисбаланси, която се нуждае от подробни наставления и задълбочено наблюдение.

Тази година страната ни е единствената от наблюдаваните държави, с изключение на Франция, която не е подобрила положението си. Останалите – Хърватия и Португалия са извадени от групата страни, които подлежат на санкции, а Еврокомисията похвали амбицията на програмите за реформи на Кипър, Италия и Португалия, които доскоро бяха на спасителни програми, а сега са на една нога с България.

Разликите в доходите между най-бедните и най-богатите в България непрекъснато растат, констатира Брюксел като дава информация, че пропастта между 20-те процента от хората, които получават най-много и тези, които са с най-малки доходи, е нараснала от 6,1 до 7,1 пъти от 2012 до 2015 г.

Децата и възрастните бедни са най-много на глава от населението, достъпът до социално осигуряване е твърде ограничен, а обезщетенията не са увеличавани от 2009 г. Европейската комисия смята, че броят на хората без здравни осигуровки е твърде висок, делът на разходите, заплащани от пациента - прекален, както и че властите трябва да решат въпроса с недостига на здравен персонал.

Като цяло, социалните реформи, макар и забелязани от Брюксел, се определят като недостатъчно ефективни, а по отношение на образованието – и като проблем. Европейската комисия препоръчва да се увеличи държавното финансиране в подобряване на качеството на образованието в редовите училища.

В препоръките се казва, че образователното ниво на родителите има пряка връзка с бедността при техните деца и обрича страната на бедност. Като се позовава на резултатите от изследване за нивата на знание в природните дисциплини и математиката, които са най-слаби в ЕС, Еврокомисията смята, че държавата трябва да се концентрира върху най-слабите училища, както и върху ромските деца.

Критикува се още непрозрачният начин на увеличение на минималната заплата, който може да увеличи рисковете пред конкурентоспособността на икономиката. Европейската комисия съветва правителството да облекчи процедурите за обявяване на несъстоятелност, за да облекчи финансовото бреме върху фирмите и да отпуши отпускането на кредити за бизнеса, така че да влязат свежи пари в икономиката. Корупцията е определена като "значимо предизвикателство" пред България, въпреки последните реформи в съдебната система.

Комисията преценява, че модернизирането на администрацията е твърде бавно и че тя продължава да е неефективна. От данъчната събираемост остава да се желае повече, както и от надзора на банковите и небанкови финансови институции. Комисията констатира, че сивата икономика и недекларирания труд в България са високи, а направеното за намаляването на бюрокрацията – незначително. В добавка, от доклада на Брюксел става ясно, че българското правителство не е предало навреме плановете си за реформи и сближаване със страните от еврозоната.

В тазгодишните препоръки към България Европейската комисия съветва да се подобрят събираемостта на данъците, да се засили контрола върху финансовите институции, да се намали данъчната задлъжнялост на фирмите и необслужваните кредити, както и да се въведат по-работещи социални политики, ориентирани към хората, които най-вече се нуждаят от тях. Разходите за качествено образование да се увеличат, да се обхванат повече хора от здравноосигурителната система и да се актуализира минималния доход, съветват от Брюксел.

Предстои предложенията на Европейската комисия да се обсъдят в Европарламента и сред страните членки, преди да бъдат окончателно приети и да станат задължителни за изпълнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase