Снимка: Булфото, архив

 Още един морски курорт въвежда "Синя зона" по южното черноморие. След Бургас и Слънчев бряг, "Синя зона" ще има и в Созопол. Решението бе прието на последната сесия на местния парламент и вероятно ще влезе в сила от началото на туристическия сезон.

Общинските съветници подкрепиха предложението и одобриха средства за закупуване на електронната система за таксуване, електронни табла и бариери.

Засега "Синя зона" ще бъде обособена само в Стария град, а разрешеният престой ще бъде максимум до 4 часа. В нея ще бъдат обособени близо 500 паркоместа, а режимът за достъп на автомобили до Стария град ще бъде контролиран чрез бариера. Идеята на общинарите е да създадат ред и ясни правила за достъпа и престоя на коли в старата част на Созопол през лятото, когато в курорта е пренаселено, пише "Монитор".

На входа на Стария град ще бъде монтирана бариерата, а до нея ще има и електронно табло, което ще показва колко и къде са свободните паркоместа.

Таксуването ще е изцяло електронно, а туристите ще трябва да внимават и да пазят електронните фишове до напускането на "Синята зона".

Таксата за паркиране е закована на левче за час и ще се плаща за паркиране от 8.00 до 21.00 часа.

Кметът Панайот Рейзи има идея да пусне гратис първите два часа от престоя. На летовниците се предоставя и втора опция - да си платят паркомясто за целия сезон, на цена от 270 лв.

Местните жители пък ще паркират в Зоната с годишни карти на символична цена от 10 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase