Снимка: архив, Bulphoto

Черноморските курорти на южните ни съседи остават голяма атракция за румънците, пише днес вестник Romania Libera в материал под заглавие "Румънците нахлуват на ол инклузив. Българското Черноморие - мястото, откъдето може да си купиш сувенир с Николае Чаушеску".

Броят на чуждестранните туристи, които са посетили България миналата година, е бил по-голям, отколкото населението на страната, продължава изданието и допълва, че това е ясен знак, че България си върши добре работата в тази сфера. Черноморието е двигател на туризма, с големи курорти като Албена и Златни пясъци, пълни с германци, французи и очевидно румънци, предава БТА.

Две неща се казваха за българите: че имат лоши пътища и че полицаите стоят в засада за рушвет. В последните години нещата са се променили, най-малкото по отношение на първото. Дали ще влезеш през ГКПП Вама веке или ГКПП Негру вода - пътищата са хубави. Не говорим за немско качество, а за асфалтирани пътища, без дупки, прилични. По отношение на второто, авторът на статията отбелязва, че не е забелязал по пътя от неколкостотин километра нито една полицейска кола и никакъв радар.

Ако говорим за инфраструктура, има още нещо, което учудва: небе, пълно със самолети, пише още румънският вестник. През 2016 година през летищата в румънска Добруджа са преминали само 95 651 пътници, докато през летищата в Бургас и Варна, които обслужват българското Черноморие, са преминали 4 568 478 пътници, посочва изданието.

Вестник "Журналул национал" отбелязва днес, че близо 70 000 туристи са посетили румънското Черноморие за мини ваканцията около 1 май, което е над предварителните прогнози за около 40 000 туристи. През почивните дни един турист е похарчил средно по 300 евро, допълва изданието.

Вестник Romania Libera пише по темата, че един от всеки петима туристи по румънското Черноморие за празниците около 1 май е бил чужденец.

Близо 17 000 шофьори са били глобени, а над 1200 са останали без книжка заради нарушения в периода на мини ваканцията за 1 май, информира днес вестник "Адевърул". При проверки над 200 шофьори са хванати да шофират пияни, а 6000 са шофирали със скорост над разрешената, допълва изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase