Снимка: архив "Булфото"

Турските тираджии и гастарбайтери масово пътуват през България без да си купуват винетки. Затова властта им готви солени глоби.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов предлага правителството да приеме таксите, които нарушителите да плащат като компенсация.

Искането на Попниколов е следствие от законодателни промени, които депутатите приеха в миналия парламент. Те са насочени най-вече към транзитно преминаващите турски гастарбайтери, които избягват купуването на винетки.

Още по темата

Масова практика през последните години е турски гастарбайтери преминаващи през България два пъти в годината да не залепят винетките си или да слагат фолио, за да ги местят от кола на кола.

Други държаха винетките си в жабките.

Доскоро, дори и да беше установено нарушението, на гастарбайтерите бяха налагани глоби от 300 лв., които те не заплащаха, защото не живеят в България.

С новите текстове, заплащането на глобите ще става на място на пътя или на граничните пунктове.

Данните на Агенция "Пътна инфраструктура" показва, че през 2016 г. на 176 тежкотоварни камиона над 12 тона са били издадени наказателни постановления, още на 174 автобуси и бусове също. Установените автомобили без винетки през 2016 г. са 7879 броя, пише “Дарик“.

"Въвеждането на компенсаторната такса ще окаже въздействие върху онази група потребители, които ползват републиканските пътища, които са включени в трансевропейската пътна мрежа, както и такива, които са извън нея или по техни участъци без да са заплатили дължимата винетна такса за съответния период на ползване и категория пътно превозно средство", гласят мотивите на служебния министър, с които се предлага приемането на тарифата.

Предлаганите санкции са в двукратен размер на годишната винетка за съответните категории пътни превозни средства - почти 3500 лв. за камиони и 200 лв. за леки автомобили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase