Снимка: Архив, Reuters

Стотици домакинства в Западна България от понеделник трябваше да останат без ток за по няколко часа заради планови ремонти по енергомрежата. Списъкът на дружествата къде какво ще се спира и ремонтира е огромен, за да се навакса работата от последните студени дни.

За да няма обаче спекулации и внушения в обществото, че има таен режим на тока енергийният министър в оставка Теменужка Петкова разпореди прекъсванията да бъдат отменени, пише bTV. Те няма да се осъществяват и заради студеното време.

Планови прекъсвания на тока предстояха в половин България от понеделник. Предвидено бе да са за по няколко часа и да са свързани с подмяна на съоражения, кастрене или ремонти.

Някои от тях са по искане на Електроенергийния системен оператор. Само на територията на ЧЕЗ списъкът е 61 страници.

От фирмата обясниха, че списъците им за планови прекъсвания в Западна България винаги бил толкова голям.

63 страници са адресите, на които бе предвидено да се спира токът на територията на ЕВН  в Югоизточна България. Дружеството обяви, че били длъжни по закон да обявят адресите, но планови ремонти нямало да има заради студеното време.

Най-малко са плановите прекъсвания на тока на територията на "Енерго про" в Североизточна България, защото там заради бедственото положение десетки села спестяват ток по естествени причини.

В същото време в Западна България в момента въглищата за бита изчезнаха - всичко отива за ТЕЦ-овете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase