Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Кука от теглич е пробила цистерната на гарата в Хитрино, съобщи транспортният министър в оставка Ивайло Московски, който участва в съвместно заседание на вътрешната и транспортната комисия в НС.

Той обясни, че влакът е тръгнал в 0.10 ч. от гара Дружба до Нефтохим, както е бил заявен. Имало е 26 вагона с общо тегло над 1700 тона. Влакът е потеглил със закъснение от 13 минути.

На гарата в Карнобат е имало смяна на локомотиви. Така е станало и на гарата в Синдел.

Още по темата
На гарата в Хитрино е подаден сигнал за отбиване. Това означава, че скоростта е трябвало да бъде около 40 км/ч.

Композицията е минала през първата стрелка с 80 км/ч. Екстремно спиране на влака не е имало, както и не е установено понижаване на налягането във въздухопровода, предаде БТА.

Първите пет цистерни минават през стрелката. След това започва дерайлирането. Куката на девети вагон пробива десетата цистерна и така започва изтичането на опасния товар.

До два дни ще бъде възстановено движението през гарата в Хитрино. Това ще става само през един коловоз. Иначе повече от месец ще отнеме възстановяването на жп инфраструктурата, каза Московски.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова каза, че първите екипи пожарникари са пристигнали от Шумен за около 15 мин. След това дошли и техни колеги от други градове. За около два часа са се събрали около 100 човека. Дошли са линейки от Разград, Шумен и Варна.

Над 50 къщи са с материални щети. Масово взривът е бил отвътре навън във всички къщи. Причината е статичното електричество. 770 души от МВР и над 200 единици техника са се включили във възстановителните работи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase