Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Тази година няма фрапиращи нарушения при търговията с риба и рибни продукти за Никулден, отчетоха от БАБХ.

"Явно сме дисциплинирали производителите и търговците", коментира д-р Райна Иванова, дирекция "Контрол на храните и граничен контрол" пред "Фокус" засилените проверки, предприети от агенцията.

Проверяват се предприятия, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и тържища.

"По отношение на рибата до момента имаме установени несъответствия за спазване на температурния режим за съхранение, предлагане на охладена риба, която не е покрита с лед, предлагане на замразена риба, която е извън фризерите и хладилните съоръжения, които трябва да поддържат минус 18 градуса", обясни Райна Иванова.

Тя коментира, че проверките се извършват от 30 ноември на територията на цялата страна, като ще приключат в края на днешния ден.

Глобите могат да варират от 250 до 500 лева за неправилни етикетиране и реклама на храните. Може да стигне до 6-7 000 лв. в зависимост от нарушенията.

"Ако не са регистрирани обектите, глобите могат да бъдат за физическо лице при първо нарушение за 2 000 лв., при второ – до 4 500 лв. За юридическите лица при първо нарушение може да достигне до 4 500 лв., а за второ – до 6 000. Ако се продават храни, коти не отговарят на нормативните изисквания при повторно нарушение също може да достигне до 6 000 лв.", обясни д-р Иванова.

Тя отправи препоръки към потребителите за какво да следят при избора на прясна риба. "Най-напред да купуват само от регистрирани обекти, а не от багажници на коли и съмнителни места, които стоят на открито, които не са снабдени с хладилни съоръжения. Когато купуват риба, нека да знаят, че трябва да е покрита с лед. Цветът ѝ трябва да естествен, специфичен за определения вид риба. Тези, които са с люспи като шарана - люспите трябва да бъдат плътно прилепнали по тялото", каза тя.

По думите й слузта върху повърхността на рибата трябва да е в малко количество и да е светла, без неприятна миризма. Очите трябва да са изпъкнали, бистри. Хрилете трябва да са в розово-червен цвят, прилепнали и да има специфичната миризма на риба.

Замразената риба трябва да се съхранява при минус 18, докато охладената – под лед, при температура от 1 до 4 градуса.

Ако имате съмнения за безопасността на рибата, може да подадете сигнал на "горещия телефон" на Българската агенция по безопасност на храните – 0700 122 99 или на сайта или на телефоните на областните дирекции на Агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase