Снимка: Булфото, архив

Под земята в рудник "Бабино" са 131 души, останали от първа смяна. Те заплашват, че няма да излязат от рудника, ако не получат яснота за бъдещето си.

По неофициално информация, се подготвя закриване на рудник Бабино от "Въгледобив Бобов дол".

В него работят 670 миньори. Те не са получавали полагащите им се ваучери за храна от месец март. Вчера им е преведена половината заплата за месец август, а преди седмица са получили по 75 лв., като аванс.

Председателят на Миньорската федерация към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов, отчете, че в рудника има въглища, но добивът е неефективен. Заради това готвените съкращения са на 650 души.

"Водим преговори част от хората, които ще бъдат съкратени, евентуално да се пренасочят в другите рудници, тъй като според нас има възможност за това. Искането им е също освобождаването да става по чл. 328 ал. 1. Т.1 или 2. – ликвидация, а не по взаимно съгласие или други точки. Рудник "Бабино" е най-ниската точка на мини "Бобов дол". Тя служи за отлив и за вентилация. Следователно трябва да се направи всичко възможно така, че да не се допуска проблем за другите рудници, което означава, че част от хората трябва да останат и да продължат работа не по добив на въглища, а по водоотлив и вентилация",обясни той.

Хора от ръководството твърдят, че миньорите ще бъдат пренасочени към други рудници на Мини "Бобов дол", и "Открит въгледобив" в Перник, който също се стопанисват от Христо Ковачки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase