Снимка: БНР

Шефът на Дупнишката популярна каса и жена му бяха арестувани в Пловдив. Георги Близнаков завлякъл 227 вложители с общата сума от 4,5 милиона лева. лева. Това съобщи окръжният прокурор в Пловдив Румен Попов.

Близнаков и съпругата му Ивона, която се водела касиер, са в ареста. Задържан е бил и техният син, но след разпити е освободен.

Арестите са станали след специализирана акция в Пловдив, София и Дупница. Оказа се, че Дупнишката популярна каса се преместила в Пловдив. Целта на пребазирането било касата да се пререгистрира и да поиска от пловдивския окръжен съд производство по несъстоятелност, защото финансовите средства в нея били изчерпани. 

Още по темата

"Въпреки, че са били обявени в несъстоятелност, те са продължили да развиват своята дейност, което ми изглежда доста дръзко", обясни Попов.

В същото време един от големите вложители е италиански гражданин, който вложил 400 хиляди лева в нея. Според прокуратурата, става дума или за пране на пари, или за класическа пирамида.

"Разпитани са над 90 лица, свършихме много работа", каза от своя страна директорът на полицията в Пловдив старши комисар Христо Разсолков.

Касата раздавала и незаконни заеми срещу лихва.

"Те не само са получавали пари, а са и раздавали срещу огромен лихвен процент и заеми", поясни още окръжният прокурор Румен Попов.

Лихвите на незаконните кредити били между 14 и 18%. Укрити са данъци в размер на хиляди левове. Мозъците на пирамидата ги грози затвор до 10 години.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase