Снимка: Запазете Бедечка

Защитниците на старозагорския парк "Бедечка" са пред истински пробив в борбата за запазването на зелената площ. Утре ще се проведе сесия на Общинския съвет, в която като първа точка е записано предложението от кмета на града Живко Тодоров за промяна на устройствените планове на града на база всички констатирани нарушения в годините. Обявената цел е максимално запазване на зелената площ.

Още по темата

Сесията започва в 9 часа в зала "П. Р. Славейков" в сградата на Общината, а защитниците на парка призовават гражданите да дойдат по-рано и да изразят ясно своята воля за запазването на зелената площ. Защитниците на парка призовават старозагорци да се възползват от правото си по закон и да присъстват на сесията на Общинския съвет.

Защитниците на парка са направили и специално събитие в социалните мрежи, където призовават: "Само за половин ден обърнете гръб на работа, лични и семейни отговорности. Колкото и да ви е трудно – направете го!"

Казусът "Бедечка" стана знаков за града и страната, след като над 300 декара с хиляди дървета, с алеи, храсти и затревена площ, бяха отредени за застрояване. След поредица граждански протести и две становища на МРРБ, че решаването на казуса е в правомощията на Общината, кметът Тодоров внесе предложение в тази посока.

Бъдещето на парка коства и главата на главния архитект на Стара Загора, който подаде оставка, след като стана ясно, че съпругата му участва като проектант в започналото застрояване в парка.

Докато казусът се разисква, множество дървета, които трябваше да бъдат запазени дори в готвения нов квартал, бяха отсечени или изсъхнаха след човешка намеса.

С площ от 400 дка "Бедечка" е вторият по-големина парк на Стара Загора след Аязмото. През него преминава единствената река в града, която носи същото име. Покрай реката има много животински и дървесни видове, както и легендарното дърво "Старият чинар", което е на повече от 700 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase