Снимка: Bulgaria On Air

На 6 август след битов инцидент мъж от ромски произход остава със скъсано сухожилие на един от пръстите на дясната си ръка. Евгени Юсеинов отива в Спешна помощ в Самоков, но му е отказано лечение.

Пострадалият гостува в "България сутрин", където обяви намеренията си да съди болницата и Центъра за спешна помощ.

"Само ми промиха ръката и казаха, че ще съдействат с ортопед. По телефона д-р Румен Бончев отказва помощ в същия ден. Как така те преценяват, че могат да вкарат един човек в Спешна помощ, а друг - не? Защо докторът не се яви да погледне ръката или да даде някакви хапчета, за да мине болката?", попита Евгени Юсеинов пред Bulgaria ON AIR.

Пострадалият мъж, който работи като електротехник, вече не чувства пълноценно ръката си и не може да упражнява качествено професията си.

Bulgaria ON AIR се свърза с д-р Румен Бончев от отделението по Ортопедия и травмотология към МБАЛ-Самоков, който отрече категорично отказът за преглед да е свързан с етническа дискриминация.

"Има дежурен хирург, който може да го прегледа. Аз съм дежурен към болницата. При пациента няма засегнати големи артериални съдове. Прецених, че това е отложена спешност. Казах на колежката пациентът да бъде превързан и да дойде за преглед следващата сутрин. Сухожилието може да се зашие дори след седмица. Той трябва да провежда рехабилитация", сподели своята гледна точка д-р Бончев.

Мария Петрова, която е директор на Европейския институт по медицинско право, е на мнение, че колегите на д-р Бончев, които са били дежурни, не са успели да поставят правилна диагноза на пациента.

"Това е лекарска грешка с неправилно поставена диагноза. Инвалидизиран е изкуствено един човек, а в момента чакаме да бъде освидетелстван от ТЕЛК. Имало е една линейка, която е можело да откара него или друг пациент", посочи Мария Петрова в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

По думите й вече трябва да се разбере, че лекар и пациент не са две воюващи страни. Петрова потвърди, че ще бъде заведено дело срещу болницата и Центъра по спешна медицинска помощ, защото не са реагирали адекватно на състоянието на пациента.

"Г-н Юсеинов е работещ и здравноосигурен гражданин. Въпреки това на него му се отказва лечение с абсурдното оправдание, че имат една линейка и друг пациент по спешност", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase