Снимка: архив, Булфото

Местни данъци и такси от починала преди 10 години жена търси общината в Пещера. За това се оплакаха близки на покойницата, които получили "честитка" от данъчната администрация в родопското градче.

Елена Николова живеела в близкото до общинския център село Радилово и  се споминала преди 10 години. Какво било учудването на наследниците й обаче, когато получили на адреса на родственицата си писмо за неплатените такса смет и данък сгради.

От общинската администрация приканвали Елена, която отдавна не е между живите, доброволно да се издължи на местния бюджет.

"Задължението" било за 80,99 лв. и трябвало да бъде платено в 7-дневен срок. В противен случай следвали крути мерки срещу длъжницата, като напр. запор и опис на имуществото й, публично да обявят името й на длъжник пред местната общественост, както и да поставят името на Елена на видно място в общината за порицание.

Текстът след цитираните мерки пък гласи, че съгласно закона публичното вземане се погасява по няколко причини, сред които е и при смърт на задлъжнялото лице.

Някой чиновник в общинската администрация в Пещера обаче явно не е променил партидата на баба Елена и не е направил проверка в ЕСГРАОН, че жената е починала.

Въпросните задължения били за периода 2002-2006 г., а поканата за доброволно изпълнение е по утвърден образец на Министерство на финансите, обясняват от общината.

Подобни "гафове" се случват и в други администрации заради недоглеждане и грешки в софтуера, тъй като не са променяни партиди на починали лица и покойниците често излизат като недобросъвестни данъкоплатци, коментират препатили пред "Монитор".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase