Снимка: Reuters, архив

Няма отпадни води на плажа в комплекс "Слънчев бряг" при вливането на река Хаджийска. Това показват резултатите от микробиологичния анализ на Регионалната здравна инспекция.

"Няма органично замърсяване на морската вода с битово-фекален характер и е спазена нормата за добро качество на водите за къпане. Проверката е направена след сигнал за вероятно замърсяване на река Хаджийска в периода от 19 до 21 август. Речното русло е било силно обрасло с тръстика и с гъста водна растителност. Водата е била заблатена, с тъмен цвят, със специфична миризма на тиня и гнилостни процеси", съобщиха още от РЗИ.

Още по темата

При извършеният оглед в посочения участък не се открити замърсители или пък незаконно заустване на отпадни води. На община Несебър е дадено предписание за почистване на речното русло от растителност.

Подобни сигнали не са необичайни за това време на годината. Констатираният спад на нивото на водата предвид на маловодието и бавният отток на реката са причина за ускоряване на гнилостните процеси, а оттам и за силната миризма на тиня, обясниха от инспекцията.

Днес предстои инспекция от различни институции, при която ще бъдат проверени и шахтите на канализационната система в комплекса, както и канализационите системи на близките хотели, граничещи с река Хаджийска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase