Фермата на Ани Иванова в Каравелово. Снимка: Facebook

Аз не отглеждам марихуана, а индустриален коноп, категорична бе пред Dnes.bg Ани Иванова, собственик на ферма в пловдивското село Каравелово.

Само преди ден наш читател ни сигнализира за нерегламентирано отглеждане на канабис в селото, но се оказа, че всичко е абсолютно законно, защото тя и сътрудникът й имат лиценз за отглеждането на растението, което се използва в инудстрията по цял свят.

Индустриалният коноп също е канабис, защото са от едно семейство. Разликата обаче идва от съдържанието на тетрахидроканабинол - психоактивното вещество, което в случая трябва да е под 0,02% съдържание.

Ако това количество е над нормата, говорим за слабо наркотично вещество, чиято употреба е криминализирана в някои страни, включително и у нас.

Оказва се, че в България, фирмите, които имат лиценз за отглеждането на коноп, са 13. Тази на Ани е една от тях.

"Лицензът, с който абсолютно законно го отглеждаме, е издаден на нашето юридическо лице, но проблемът е, че у нас не е позволено преработването на индустриален коноп", каза тя.

"Още през април ни бе обещано, че и у нас ще бъде позволена преработката, но за пореден път политиците си позволиха да се отметнат от това, което са обещали", допълни Иванова.

Друг проблем пред производителите на индустриален коноп е законовото изискване в периода от 1-ви до 10-и януари – всяка една фирма да предостави сертификати с лабораторни изследвания на посевния материал.

В България обаче дистрибутори на семена за индустриално производство на коноп няма, всичко е внос, а на запад това изискване е заложено за края на март, защото от април започва сеитбата му, посочи тя.

През септември предстои жътва, а от Министерството на земеделието са взели проба от канабиса им, за да се уверят, че растението наистина е за индустриални цели, но резултатът още не е готов и това бави жътвата.

"Не са дошли резултатите от лабораторията и аз нямам право да го обера. Казаха ми да го обера и да го складирам някъде", каза тя, но въпреки трудностите е оптимист и смята идната пролет отново да засее коноп и е сигурна, че има смисъл.

"Конопът ще спаси света, защото от него се произвеждат над 50 хиляди продукта, като се започне от това, че е най-високо протеиновата храна, мине се през пластмаса, биогорива, мебели... първият автомобил на Хенри Форд е произведен от коноп, първите книги...", посочи тя и настоя, че е абсолютно излишно демонизирането на отглеждането му.

Според нея политиката, водена у нас, е виновна и за негативното отношение на хората и към легализирането на марихуаната за медицински цели.

"Това е лекарство и много хора се лекуват, за това има реални факти и медицински достижения. Смятам, че и отглеждането на марихуана за лични нужди също трябва да бъде разрешена, но законово уредена в какво количество", посочи Ани Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase